Tjänster

Skaftöguiden – på land och hav i Bohuslän

Upplev lite mer, boka en guidning för en grupp eller följ med på öppna guidningar som arrangeras. Jag gör kulturhistoriska guidningar på Skaftö, guidningar i Saltöseriens spår, temavandringar och cykelguidning. Uddevalla är inte långt bort med Skalbankarna, Villa Elfkullen och Gustafsberg som Sveriges först badort. 

Med vår båt Hoppet lever gör vi guidade båtturer i skärgården och beställningsturer. Vi tar dig till Gåsö, Gullholmen, Lysekil, Käringön eller någon annanstans i närområdet. Öppna turer annonseras med kort varsel här på sidan under  kommande evenemang, på vår Facebooksida Skaftöguiden och i Bohusläns Guiders kalender.

Förslag på turer

Från Västra till Östra kajen

Möt Lars, Karl, Julius och Carl-Gustaf som har sina rötter i fiskesamhället Grundsund som till slut fick en ordentlig hamn och kanal.

Turen startar vid Laurinplatsen på Västra kajen, tar en och en halv timme och avslutas utanför Kunskapens hus på Östra kajen.

Kan kombineras med lättare picknick från restaurang Smultron & Tång vid bokning.

Med kvinnor genom Fiskebäckskil

Möt Margareta, Regina, Emelie och Elin från olika epoker och med olika ställningar i samhället, men med koppling till Fiskebäckskil.

Turen startar vid kyrkan i Fiskebäckskil, tar en dryg timme och avslutas på Ångbåtsbryggan vid färjeläget.

På gränsen mellan granit och gnejs

Följ med på en guidad båttur i skärgården utanför Grundsund med båten Hoppet lever. Vi går genom kanalen ut i skärgården mellan granit och gnejs. En längre variant av turen går in i Fiskebäckskil och vänder. Under turen berättar guiden om sillperioder och stenindustrin.

Turen avgår och återkommer till Östra kajen i Grundsund. Den kortare turen tar en dryg timme och den längre två timmar. Båten tar max 8 passagerare.

Fiskebäckskil-Grundsund på cykel

Vi cyklar från det gamla skepparsamhället Fiskebäckskil mot fiskesamhället Grundsund och tillbaka med guidestopp och avstickare. Större delen av sträckan går på grus- och cykelbarväg.

Turen startar och avslutas vid kyrkan i Fiskebäckskil och tar totalt 3 timmar. Sträckan är cirka 15 km. Du har din egen cykel eller hyr en cykel på Skaftö. Ta gärna med en flaska vatten.

Kan kombineras med lättare picknick, från restaurang Smultron & Tång, i Grundsund vid bokning.

I Saltöseriens spår i Grundsund

Det har gått femton år sedan Saltön visades i SVT för första gången. Serien blev en stor publiksuccé. Större delen av serien är inspelad här på Skaftö. Läs mer om Saltön här och kom med på en vandring i Saltöseriens spår.

Gustafsberg, Sveriges första badort och internatskola

Vandra i den lummiga parken på det vackra Gustafsbergsområdet, titta på husen och lyssna på historien om Sveriges första badort och internatskolan som makarna Knape startade och om området som lever vidare i Gustafsbergsstiftlsens regi. Drick av surbrunnens hälsovatten och bli vederkvickt.

Turen startar vid anslagstavlan mitt emot det som är vandrarhemmets huvudbyggnad idag. Guidningen tar en timme och avslutas framför den stora skolbyggnaden i tegel.