Tjänster

Skaftöguiden – på land och hav i Bohuslän

Upplev lite mer, boka en guidning för en grupp eller följ med på öppna guidningar som arrangeras. Jag gör kulturhistoriska guidningar på Skaftö, guidningar i Saltöseriens spår, temavandringar, naturguidningar med vandring och cykelguidning. Uddevalla är inte långt bort med Skalbankarna, Villa Elfkullen och Gustafsberg som Sveriges först badort. 

Med vår båt Hoppet lever gör vi guidade båtturer i skärgården, sälsafari och beställningsturer. Vi tar dig till Gåsö, Gullholmen, Lysekil, Käringön eller någon annanstans i närområdet. Öppna turer annonseras här på sidan under  kommande evenemang, på vår Facebooksida Skaftöguiden, i Bohusläns Guiders kalender och i Skaftö evenemangskalender. Öppna båtturer annonseras med kort varsel med tanke på vädret.

Förslag på turer

Vandra på Skaftö från Stockevik

Utsikt över Gåsö

Andas – Koppla av – Upptäck – Ta en paus med naturen

Vandra och upplev olika typer av vandringsleder och naturtyper. Vi går från havet, genom skog, på stigar och vägar, längs ängsmarker och äventyrliga bergssluttningar. Massor av frisk luft, några guidestopp här och där kring kolera, frikyrklighet, blomsterprakt och äventyrlig led med vidunderlig utsikt.

Större delen av sträckan är lätt att gå, men vissa passager kan vara ansträngande. Bra skor och kläder efter väder rekommenderas. Promenaden tar ett par timmar. Start och avslut på hamnplanen i Stockevik.

Från Västra till Östra kajen

Utsikt från påskefyrsberget

Möt Lars, Karl, Julius och Carl-Gustaf som har sina rötter i fiskesamhället Grundsund som till slut fick en ordentlig hamn och kanal.

Turen startar vid Laurinplatsen på Västra kajen, tar en och en halv timme och avslutas utanför Kunskapens hus på Östra kajen.

Kan kombineras med lättare picknick från restaurang Smultron & Tång vid bokning.

Med kvinnor genom Fiskebäckskil

På Kaptensgatan mot Torgbacken

Möt Margareta, Regina, Emelie och Elin från olika epoker och med olika ställningar i samhället, men med koppling till Fiskebäckskil.

Turen startar vid kyrkan i Fiskebäckskil, tar en dryg timme och avslutas på Ångbåtsbryggan vid färjeläget.

På gränsen mellan granit och gnejs

I Grundsunds hamn utanför Västra kajen

Följ med på en guidad båttur i skärgården utanför Grundsund med båten Hoppet lever. Vi går genom kanalen ut i skärgården mellan granit och gnejs. En längre variant av turen går in i Fiskebäckskil och vänder. Under turen berättar guiden om sillperioder och stenindustrin.

Turen avgår och återkommer till Östra kajen i Grundsund. Den kortare turen tar en dryg timme och den längre två timmar. Vi tar 8 passagerare.

Fiskebäckskil-Grundsund på cykel

Cykelsamling på Västra kajen i Grundsund

Vi cyklar från det gamla skepparsamhället Fiskebäckskil mot fiskesamhället Grundsund och tillbaka med guidestopp och avstickare. Större delen av sträckan går på grus- och cykelbar väg.

Turen startar och avslutas vid kyrkan i Fiskebäckskil och tar totalt 3 timmar. Sträckan är cirka 15 km. Du har din egen cykel eller hyr en cykel på Skaftö. Ta gärna med en flaska vatten.

Kan kombineras med lättare picknick, från restaurang Smultron & Tång, i Grundsund vid bokning.

I Saltöseriens spår i Grundsund

Saltön med MacFies katt Clinton

Det har gått femton år sedan Saltön visades i SVT för första gången. Serien blev en stor publiksuccé. Större delen av serien är inspelad här på Skaftö. Läs mer om Saltön här och kom med på en vandring i Saltöseriens spår.

Gustafsberg, Sveriges första badort och internatskola

Utanför det gamla varmbadhuset, numera vandrarhem, på Gustafsberg

Vandra i den lummiga parken på det vackra Gustafsbergsområdet, titta på husen och lyssna på historien om Sveriges första badort och internatskolan som makarna Knape startade och om området som lever vidare i Gustafsbergsstiftlsens regi. Drick av surbrunnens hälsovatten och bli vederkvickt.

Turen startar vid anslagstavlan mitt emot det som är vandrarhemmets huvudbyggnad idag. Guidningen tar en timme och avslutas framför den stora skolbyggnaden i tegel.